vineri, 7 martie 2014

Falafel (chiftele de năut)


 


Este vineri şi pentru mine înseamnă ceva de genul MEATLESS DAY. Nimănui nu îi strică să aibă o zi fără carne pe săptamână. Este chiar indicat să renunțăm la toxinele conținute în orice tip de carne, să dăm șansa sistemului nostru digestiv să realizeze digestia cu mai puțin efort, iar noi să ne simțim mai bine, evitând acea senzaţie de prea-plin.
Aceste chifteluțe de năut au gustul foarte asemănător cu cele de carne, după ce le veți încerca, veți iubi năutul ca și mine.

Aveți nevoie de:

300g năut uscat
1 ceapă galbenă mică
1 ceapă roșie mică
1/2 praz (opțional)
1 căpățână de usturoi
1 legatură mărar
1 legatură pătrunjel
1 linguriță boia dulce
1 lingură faină
1 linguriță amidon de porumb
Sare
Piper
Pesmet

Metodă de preparare:

 
Primul lucru pe care trebuie să îl știți când vă decideți sa faceți această rețetă este că năutul uscat trebuie să stea la hidratat peste noapte. Iar apoi totul merge foarte ușor.
Scurgeți năutul de apă și mărunțiți-l într-un robot de bucătărie.

Tocați mărunt ceapa și verdețurile, zdrobiți usturoiulÎntr-un bol amestecați-le cu năutul, făina, amidonul și condimentele după gust. După omogenizare, cu mâinile umede realizați biluțe din toată compoziția.



Într-o tigaie mai adânca puneți uleiul la încins, destul de mult încât să aveti o baie de ulei. Verificați dacă uleiul este încins, punând un praf de pesmet/faină, temperatura este bună dacă sfârâie.
Tăvăliți fiecare chifteluță prin pesmet și așezați-o în tigaie. Când sunt rumenite pe toate parţile, scoteți-le pe un șervețel absorbant.

Ca să completăm această rețetă vă propun un sos de usturoi de post și foarte rapid.

 
Aveți nevoie de:
100ml lapte de soia
160ml ulei de floarea soarelui
Sucul de la o lămâie
5 căței de usturoi
Sare
Piper


Laptele și uleiul trebuie să fie la temperatura camerei. Omogenizați toate ingredientele, mai puțin usturoiul, într-un blender sau mixer vertical, veți observa imediat cum ajunge la consistența unei maioneze. Pisați usturoiul și adăugați-l în blender, mai pulsați de două ori și este gata de servire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu